Hääkuvat varman päälle

Asta Markus ja Mikko Hannus juhlivat ikimuistoisia kesähäitään heinäkuussa 2011. Juhlapaikaksi valittiin itsestään selvästi Mikon sukutila Hannuksen Piilopirtti Tyrnävällä. Myös häämuotokuvat otettiin samoissa tutuissa maisemissa jo pari päivää ennakkoon. Nyt jälkeenpäin kuvat tuovat mieleen lämpimiä muistoja niin hääpäivältä kuin kuvauksestakin.

Kun oululainen terveydenhuollon ammattilainen Asta Markus ja tyrnäväläinen talousmies Mikko Hannus olivat seurustelleet kahdeksan vuotta, tuli kummallekin tunne, että ehkä olisi jo aika vaihtaa sormukset. Sukulaisetkin kyselivät jo häiden perään. Niinpä Mikko kosi ei-niin-romanttisessa hostellissa Australiassa, jossa pariskunta reissasi Astan tyttökaverin vieraana.

Häät haluttiin ilman muuta järjestää Mikon kotitilalla, jossa 80-vuotias vaari edelleen viljelee ohraa. Muuten tila on muutettu Hannuksen Piilopirtiksi, jossa järjestetään vuosittain kymmenittäin perhejuhlia, koulutuksia ja yritystilaisuuksia.

Hääpäivä oli helppo valita: jo vuosiksi etukäteen buukatun Piilopirtin kalenterista löytyi yksi ainoa vapaa kesälauantai. Aurinkoisena hääpäivänä kaikki sujui suunnitelmien mukaan. Hääparille jäi erityisen lämmin muisto siitä, että häät olivat koko lähipiirin yhteinen ponnistus:

”Kummankin vanhemmat osallistuivat tosi paljon, leipoi ja teki ja laittoi, oli ehdottoman loistavaa, että kaikki olivat mukana. Mikon veli bestmanina hoiti ohjelmapuolta. Viisi kaasoa huolehtivat kaikesta, meidän ei tarvinnut sinä päivänä hoitaa yhtään mitään”, Asta ja Mikko kiittävät.

Morsiamen ryöstö oli illan kohokohta. Mikon pikkusisko ajoi hevosta ja serkkupojat tempaisivat morsiamen kyytiin. Juhlissa oli niin hauskaa, että osa vieraista hyppäsi aamu-uinnille Tyrnäväjokeen nukkumatta silmällistäkään.

Tuttu kuvaaja hommiin

Myös se oli Astalle ja Mikolle selvää, että hääkuvat otetaan Tyrnävällä.

”Sitä vähän mietimme, kuvattaisiinko sen lisäksi jotakin myös studiossa, mutta lopulta päädyimme siihen, että kaikki kuvat otetaan luonnossa.”

Myös kuvaajan valinta oli helppo: Studio P.S.V:n valokuvaajamestari Reijo Koirikivi on aikoinaan kuvannut Mikon ja pikkuveljen lakkiaiskuvat ja myös Astaa ja hänen siskoaan.

”Kaikki ovat olleet aina tyytyväisiä kuviin.”

”Koevedosten näkeminen oli siitä huolimatta positiivinen yllätys, vaikka tiesimme, että kun otimme Reijon kuvaamaan, otimme kuvauksen varman päälle. Tiesimme, että saamme hyviä kuvia, mutta se oli yllätys, että koevedoksissa oli niinkin paljon kuvia, joissa molemmat näytti hyvältä.”

Hääkuvaus oli Astalle ja Mikolle tärkeä osa juhlaa, ja siksi siihen haluttiin panostaa. He valitsivat Studio P.S.V:n vaihtoehdoista perusteellisen miljöömuotokuvauksen, johon käytettiin aikaa pari-kolme tuntia.

Taipuisaa menoa

Jo hyvissä ajoin keväällä pariskunta suunnitteli kuvausta palaverissa yhdessä Reijon kanssa.

”Reijo ehdotti meille, että kuvaus tehtäisiin etukäteen koekampauspäivänä. Itse emme olisi sitä hoksanneet, mutta se oli ehdottomasti hyvä ratkaisu. Hääpäivä olisi tullut liian täyteen ohjelmaa, jos kuvauskin olisi hoidettu samana päivänä.”

”Reijo antoi myös vinkin siitä, että katsoisimme etukäteen kuvauspaikkoja, vaikka ne olivatkin meille tuttuja. Sen perusteella muutimme hieman suunnitelmia ja löysimme parempia kuvauspaikkoja kuin mitä olimme etukäteen ajatelleet.”

Koko suku oli paikalla, mutta kun varsinaiset kuvaukset alkoivat, hääparin lisäksi vain muutama avustaja sai jäädä kuvauspaikalle:

”Tietysti kaikki olisivat halunneet tulla pällistelemään, mutta kuvaus tehtiin omalla pikkuporukalla. Se oli paras ratkaisu, silloin saimme keskityttyä kuvaukseen.”

”Näki, että Reijo teki oikeasti töitä, sille haettiin välillä tikapuut, se ryömi maassa, se pyysi jonkun pitämään oksaa ja huolehti, että valoheijastin on oikeassa paikassa. Oli uskomatonta kattoa, mihin asentoihin Reijo taipui meidän kuviemme vuoksi.”

Nettivedokset helpottivat valintaa

Asta ja Mikko olivat iloisesti yllättyneitä, kun he pääsivät katselemaan koevedoksia ja tilaamaan kuvia netin kautta:

”Kuvat näki netissä isommassa koossa, ja oli ehdottomasti hyvä, että pystyi antamaan tunnukset muillekin. Esimerkiksi Mikon äiti halusi itse valita omat kuvansa.”

”Kun koevedoslinkki tuli sähköpostiini, niissä oli niin monta itselle mieluista kuvaa, että oli vaikeuksia päättää, mikä on se kaikista mieluisin”, Asta kertoo.

Siksi olikin luontevaa teettää kuvista kokonainen kuvakirja, johon sai kaikki parhaat otokset talteen.

”Kirjaa on esitelty kovasti. Kuvakirjaa on helppo näyttää vieraillekin.”

Vuoden vaihteessa Tornioon muuttanut pari miettii vielä paikkaa komealle taulukuvalle, joka muistuttaa ihanasta hääpäivästä päivittäin seinällä. Miljöössä kuvattu hääkuva tuo palan kesää talvenkin keskelle. Isovanhemmille teetettiin A4-kokoiset kuvat ja kaasoille ja bestmannille hieman pienemmät. Vanhemmat halusivat kolmen kuvan kansion ja taulun. Muut vieraat saivat näyttävän kiitoskortin.

”Kuviin olemme olleet todella tyytyväisiä. Saimme just sitä, mitä odotettiinkin.”

Katso Astan ja Mikon miljööhääkuvauksen parhaat palat.