Hääkuvaus etukäteen?

Milloin hääkuvaus on hyvä varata?

Kun ihmiset kysyvät, milloin hääkuvaus pitäisi varata, vakiovastauksemme on: mitä aikaisemmin varaa, sitä varmemmin saa juuri sen kellonajan, jonka haluaa – varsinkin, jos kuvaus tehdään kesälauantaina. Tämä ei kuitenkaan tarkoita ollenkaan sitä, etteikö kuvausaikaa voisi kysyä vaikka kaksi viikkoa ennen hääpäivää. Varauskirja myös elää jonkin verran, joten aina kannattaa kysyä.

Sitä paitsi: kuvauksen tekeminen juuri hääpäivänä ei ole ainoa vaihtoehto, vaan  kuvaus voidaan hyvin tehdä etukäteen koekampauspäivänä. Hyvin usein kuvaamme esim. hääpäivää edeltävänä keskiviikkona tai torstaina. Tämä vaatii ylimääräisen pukeutumisen ja meikin, mutta toisaalta hääpäivältä on yksi meno vähemmän, mikä helpottaa huomattavasti hääpäivän aikataulun järjestämistä.

Jotkut kukkakaupat – ainakin naapurimme Kukkakauppa Kanerva ja Raijan Kukka Isokadulla – tekevät mielellään myös hääkimpun etukäteen. Tällöin kimppuun valitaan kestävät kukkalajikkeet. Kimppu viedään kuvauksen jälkeen kukkakauppaan viileään ja kosteaan säilitykseen, ja hääpäivän aamuna kimppu tarkistetaan kukkakaupassa. Kuulemani mukaan hyvin harvoin kimppua tarvitsee hääpäviänä korjata, mutta se tehdään, jos tarve vaatii.

Suunnittelit sitten häitä pitkään ja perusteellisesti tai nopeasti ja impulsiivisesti, olivat häät sitten isot tai pienet, hääkuvaukseen kannattaa ainakin hetki käyttää aikaa. Kun juhlat on juhlittu ja kakut syöty, ainutlaatuisesta hääpäivästä jäävät jäljelle: muistot ja valokuvat.