Kaunis kynttiläkuva kunnioittaa vainajaa

Kun omainen menehtyy, yksi kysymys, jota hautajaisia järjestävät miettivät kaiken muun ohessa, on se, onko rakkaasta läheisestä olemassa hyvää valokuvaa muistotilaisuuteen.

Kehystetty valokuva vainajasta sijoitetaan usein yhdessä kynttilän ja kukka-asetelman tai -kimpun kanssa omalle pöydälleen muistotilaisuudessa. Samalla pöydällä voivat olla myös addressit.

Kuvasta käytetään muistokuva- tai kynttiläkuva-nimitystä.

Kaunis muistokuva äidistä muistotilaisuuteen

Valokuvaamo Studio P.S.V:ssä törmäämme silloin tällöin tilanteeseen, jossa sureva omainen tulee studiolle jokin pieni valokuva mukanaan ja kysyy, saisiko tästä muistokuvaa hautajaisiin. Hankalin tilanne on silloin, kun vainajan kuva tulisi irrottaa pienestä ryhmäkuvasta, jossa vainajan kasvot tuskin erottuvat.

Tällaisiin haasteisiin ei törmännyt Sari Kuosmanen järjestäessään äitinsä hautajaisia. Sari oli tuonut koko suvun perhekuvaukseen PSV:lle jo viisi vuotta aiemmin, ja kuvautti samassa yhteydessä vanhempansa.

Näin ollen Sarin oli helppo tilata äidistä kaunis ja riittävän isokokoinen valokuva muistotilaisuuteen tuomaan mieliin rakkaita muistoja vainajasta. Kuvan myötä levollisesti kuvan katsojaa katsova äiti, puoliso, mummo, sisko, täti ja ystävä oli läsnä muistotilaisuudessaan muutenkin kuin saattoväen muistoissa.
Kukkakauppa Kanervan edellinen yrittäjä sai omalle muistopöydälleen tyttärensä sitoman upean kukka-asetelman. Muistokuva löytyi Studio P.S.V. arkistosta. Henkilökuvan valokuvaaja Reijo Koirikivi, Studio P.S.V.
Kukkakauppa Kanervan floristina Sari Kuosmanen sitoi itse muistokuvan eteen upean kukka-asetelman. Asetelma, valokuva ja kynttilä loivat rakkaan ihmisen – ja niin ikään entisen kukkakauppiaan –  muistoa arvostavan kauniin kokonaisuuden.

”Olin onnellinen, että saimme äidistä kauniin ja lempeän kuvan hautajaisiin”, Sari Kuosmanen kertoo.

”Kukka-asetelma muistopöydälle syntyi äidin lempikukista ja lempiväreistä. Asetelman sitominen oli minulle tärkeä osa omaa surutyötäni.”

Viimeinen tähtihetki

Kun meillä P.S.V:ssä käy ikäihmisiä  kuvauttamassa itsestään muotokuvat, aina joku silloin tällöin mainitsee pilke silmäkulmassaan hakevansa kuvaa hautajaisiinsa.  Tällainen ajatus voi kuulostaa nuoremmista hurjalta, mutta mitä enemmän ikää ihmiselle tulee, sitä luonnollisemmalta tuntuu usein myös elämän loppuun valmistautuminen.

Samalla, kun tekee testamentin, voisi olla hyvä hetki miettiä myös sitä, millaisen kuvan haluaisi itsestään esille viimeiseen tähtihetkeensä.

Kiitos floristi Sari Kuosmanen kauniista tarinasta!

Studio P.S.V.  |  Kajaaninkatu 11 Oulu  |  08 379 289  |  palvelu@studiopsv.fi  |  @studiopsv