Näin valitset hääkuvaajan

Tehdäänkö hääkuvauksemme studiossa vai miljöössä? Olisiko kuvaus parempi tehdä jo ennakkoon? Mistä silloin kampaukset ja kukat? Kuka kuvaa juhlan? Mitä kaikkea olisi hyvä ottaa huomioon, kun valitsette hääkuvaajaa?

On hyvä pohtia ajoissa, miten tärkeän päivän tunnelmat ja tapahtumat taltioidaan. Tähän blogiin olemme keränneet vinkkejä ja ideoita hääkuvaukseen ja kuvaajan valintaan.

Dokumentaarinen hääkuvaus

Pääasiassa dokumentaarinen kuvaus sisältää hääpäivän tilanteiden kuvaamista. Kuvaus voidaan aloittaa jo pukeutumisesta ja meikkauksesta, ja se voi jatkua vaikkapa yöhön asti, jos hääparin kanssa niin sovitaan. Silloin saadaan talteen koko päivän tapahtumat, ja sen lisäksi paljon kuvia häävieraista ja hääparista eri tilanteissa.

dokumentaarinen_haakuvaus_77 dokumentaarinen_haakuvaus

Usein dokumentaariseen kuvaukseen sisältyy muotokuvausosio, joka tehdään yleensä joko ennen vihkimistä tai juhlien aikana. Kun muotokuvaus tehdään juhlien lomassa, se täytyy yleensä hääparin aikataulujen vuoksi tehdä suhteellisen nopeasti – yleensä muotokuvaukseen on juhlapäivänä mahdollista käyttää puolesta tunnista tuntiin.

Hyvä vaihtoehto on yhdistää dokumentaariseen kuvaukseen myös erillinen, keskittyen ja kiireettä tehty häämuotokuvaus joko studiossa tai miljöössä. Häämuotokuvaus ja dokumentaarinen hääkuvaus eivät sulje pois toisiaan vaan ne täydentävät toisiaan.

dokumentaarinen_haakuvaus_71 dokumentaarinen_haakuvaus_70

Parhaimmillaan dokumentaarinen hääkuvaus tallettaa tärkeiden tapahtumien lisäksi ennen kaikkea hääpäivän tunnelmia. Hyvä valokuvaaja sukeltaa tapahtumien keskelle ja käyttää laajasti valokuvauksen eri keinoja. Hän saa aikaan puhuttelevan kuvatarinan hääpäivästä.

Siksi onkin helppo suositella ammattivalokuvaajan varaamista hääjuhlan kuvaamiseen. Sekin etu ulkopuolisesta valokuvaajasta on, että omat ystävät voivat silloin keskittyä valokuvaamisen sijasta  juhlimiseen.

dokumentaarinen_haakuvaus_72

dokumentaarinen_haakuvaus_75

Häämuotokuvaus keskittyen

Erillinen häämuotokuvaus on mahdollista tehdä kaikessa rauhassa, ajan kanssa. Häämuotokuvaus tehdään keskittyen. Siinä on mahdollista harkita sommittelua, taustaa, valoja, asentoja, ilmeitä jne. Mikään ei ole sattumanvaraista, mutta voi silti olla hyvinkin tilanteenomaista.

Etenkin, jos häämuotokuvaus on mahdollista tehdä jo etukäteen koekampauspäivänä, kiire ei pääse häiritsemään kuvausta ja jännittäminenkin unohtuu. Ajan kanssa kuvaukseen pystytään kehittämään persoonallisempia ideoita ja poseerauksia. Kun aikaa on riittävästi, valokuvaajalla on paremmat mahdollisuudet käyttää laajemmin valokuvauksen tehokeinoja.

Häämuotokuvausta tehdään sekä studiossa että miljöössä: esimerkiksi juhlapaikoissa, kirkoissa, puistoissa, rannoilla, toreilla jne.

Rentoa meininkiä studiohääkuvauksessa. Kuva Reijo Koirikivi, Studio P.S.V.
Rentoa meininkiä studiohääkuvauksessa. Kuva Reijo Koirikivi, Studio P.S.V.

Studiossa rauhallinen ympäristö

Studiokuvauksen etuja on ensinnäkin rauhallinen ympäristö. Studiossa ovat vain hääpari ja valokuvaaja ja korkeintaan yksi avustaja. Studioon eivät ympäristön hälyäänet kuulu.

Toinen studiokuvauksen vahva etu on täydellinen valon hallinta. Taitava valokuvaaja rakentaa pimeään studioon juuri sellaiset valot, jotka sopivat kulloinkin kuvauksessa olevalle hääparille. Studiokuvissa hääpari on selkeästi kuvien keskiössä.

Kuin elokuvan tähdet. Näin dramaattinen kuva syntyy parhaiten studiossa. Kuva Reijo Koirikivi, Studio P.S.V.
Kuin elokuvan tähdet. Näin dramaattinen kuva syntyy parhaiten studiossa. Kuva Reijo Koirikivi, Studio P.S.V.

Persoonalliset miljööhääkuvat

Miljöökuvauksen tärkein etu on miljöö, ympäristö. Kuvan tunnelma muuttuu sen mukaan, kuherteleeko hääpari keskellä ohrapeltoa, rautatiellä vai ihmisvilinässä. Miljöö voidaan valita pelkästään esteettisin perustein: mikä näyttää kuvassa hyvältä. Usein kuvauspaikaksi valikoituu hääjuhlapaikka tai hääparin vaiheisiin liittyvä ympäristö. Ensisijaisesti kuvauspaikkaa valittaessa olisi kuitenkin syytä miettiä sitä, onko paikka kuvauksellinen ja millainen valo paikassa on.

Toinen miljöökuvauksen ehdoton etu onkin luonnonvalo. Kesällä auringon valo on usein turhan kova. Taitava valokuvaaja osaa kuitenkin käsitellä auringon valoakin siten, että se parantaa kuvan tunnelmaa ja antaa oman kauniin piirtonsa.

Tämä miljööhääkuvaus tehtiin koekampauspäivän iltana, kauniin ilta-auringon valossa. Kuva Reijo Koirikivi, Studio P.S.V.
Tämä miljööhääkuvaus tehtiin koekampauspäivän iltana, kauniin ilta-auringon valossa. Kuva Reijo Koirikivi, Studio P.S.V.

Muotokuvaus hääpäivänä vai ennakkoon?

Studiomuotokuvaus onnistuu hyvin hääpäivänäkin, ja usein paras aika kuvata on ennen vihkimistä. Jos kuvaus tehdään vihkimisen jälkeen tai juhlien aikana, häävieraille on hyvä järjestää ohjelmaa täksi ajaksi.

Miljöökuvauksiakin tehdään hääpäivänä. Parempi lopputulos ja monipuolisemmat kuvat saadaan aikaan, jos kuvaus tehdään jo etukäteen, koska silloin kuvaukseen on mahdollista käyttää enemmän aikaa. Yleensä kuvaus ajoitetaan tällöin koekampauspäivälle.

Myös studiokuvaus voidaan tehdä ennakkoon koekampauspäivänä. Kun kuvaus tehdään etukäteen, hääpäivältä jää yksi meno, valokuvaus, pois, ja aikataulujen laatiminen helpottuu.

Kannattaa kysyä hääkimpun tekijältä, onko kimppua mahdollista saada etukäteen. Esimerkiksi Kukkakauppa Kanerva tekee kimpun mielellään esimerkiksi jo keskiviikoksi tai torstaiksi. Kimppu viedään kuvauksen jälkeen kukkakauppaan viileään säilytykseen, ja kun hääpäivä koittaa lauantaina, floristi tarkistaa, että kimppu on kunnossa.

hääkukat_kuvaus

Valokuvaajan ammattitaito

Kun valitsette häävalokuvaajaa, katselkaa kuvia. Onko hääkuvissa fiilistä? Näyttääkö morsian kauniilta ja sulhanen komealta? Miltä puvut, korut ja kampaukset näyttävät – ovatko ne mustaa mössöä tai puhkipalanutta valkoista pintaa vai erottuvatko kauniit yksityiskohdat? Onko dokumenttikuvissa hyviä tilanteita ja hääjuhlan tuntua?

Valokuvaajan ammattinimike on siitä erikoinen, ettei sitä ole suojattu. Kuka tahansa voi sanoa olevansa valokuvaaja riippumatta sitä, onko hän tehnyt yhtään asiakaskuvausta. On hyvä muistaa, että pelkkä hyvä kamera ei riitä hyvien kuvien kuvaamiseen. Tarvitaan paljon muutakin: kykyä aistia kuvattavien persoonaa ja ympäristöä, kykyä tehdä nopeita valintoja, kykyä nähdä asioita ja visualisoida näkemäänsä.

Ammattitaito näkyy myös kuvien viimeistelyssä. Ammattitaitoinen valokuvaaja kuvaa raw-tiedostoja, joissa on huomattavasti enemmän informaatiota kuin jpg-kuvissa. Huolellinen kuvankäsittely viimeistelee kuvat.

Hääkuvauksen hinta

Hääkuvausten hintahaitari on laaja. Kun vertailet kuvausten hintoja, vertaile ennen kaikkea kuvien laatua ja sitä, mitä hinta sisältää.

Hääkuvauksen hintaan vaikuttaa mm:

  • kuvaukseen käytettävä aika
  • koevedosten määrä
  • missä muodossa koevedokset luovutetaan
  • kuvauksen monipuolisuus (mm. studion taustavalikoima, kuvauspaikkojen määrä miljöökuvauksessa, teknisten apuvälineiden laajuus)
  • sisältääkö hinta suunnittelu- ja tilauspalaverin
  • sisältääkö hinta valmiita kuvia
  • kuvatuotteiden monipuolisuus
  • onko kuvia mahdollista tilata netin kautta
  • valokuvaajan kokemus
  • kuvauksessa käytetty tiedostomuoto ja kuvankäsittelyn laajuus
Hääkuvaus miljöössä | Noora Slotte | Studio P.S.V. | Oulu
Meren ranta on huikea ympäristö hääkuvaukselle. Kuva Noora Slotte, Studio P.S.V.