5 vinkkiä hääkuvauksen valintaan

Häämuotokuvaus vai dokumentaarinen hääkuvaus? Potrettikuvaus ennen vihkimistä vai vihkimisen jälkeen? Fyysiset kuvatuotteet vai digikuvat? Paljonko hääkuvaus maksaa?

Tarjoamme tässä blogissa sinulle lähes 30 vuotta erilaisia hääkuvauksia tehneen, Oulun palkituimman häävalokuvaamo Studio P.S.V:n viisi vinkkiä hääkuvausten ja hääkuvaajan valintaan.

Toivottavasti tämä blogimme auttaa sinua ja kihlattuasi löytämään juuri teille parhaiten sopivan hääkuvauspalvelun.

Vinkki 1 – Tilannekuvat eivät korvaa häämuotokuvia

Dokumentaarista hääkuvausta Oulujoen kirkolla. Ihana tilanne taitavasti kuvattuna. Valokuvaaja Noora Slotte, Studio P.S.V.
Keskittyen tehty häämuotokuvakin voi olla tilanteenomainen, mutta samalla se on kaikin puolin hallittu, kaunis, tunnelmallinen ja ajaton. Valokuvaaja Noora Slotte, Studio P.S.V.

Dokumentaarinen hääkuvaus on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Tämä johtuu osaksi siitä, että kaikilla valokuvaajilla ei ole tarjota studiota, välineistöä tai osaamista ammattimaiseen häämuotokuvaukseen. On helpompi lähteä kevyellä kalustolla keikalle kuvaamaan dokkaria.

Toisaalta hääparit ovat yhä enemmän oivaltaneet sen, että hääpäivään valmistautumisen, vihkimisen ja juhlan kuvaaminen kannattaa luottaa ulkopuoliselle valokuvaajalle, joka keskittyy pelkästään kuvaamiseen.

Tällöin on paremmat edellytykset sille, että tärkeät tapahtumat tulee kuvattua. Lisäksi häävieraat voivat keskittyä juhlimiseen.

Dokumentaarinen hääkuvaus on siis pääasiassa tilannekuvausta – hääpäivän tilanteiden ja tunnelman taltiointia kuviin. Kuvia syntyy paljon, ja niitä selaamalla on helppo päästä hääpäivän muistoihin myöhemminkin.

Useimmiten dokumentaarinen hääkuvaus sisältää myös jonkinlaisen potrettikuvausosion. Tämä kannattaa varmistaa ennakkoon kuvaajalta. Sillä paraskaan tilannekuva ei yleensä voi korvata keskittyen tehtyä häämuotokuvaa.

Tilannekuvissa ilmeet, valot, ympärillä olevat ihmiset jne. ovat sattumanvaraiset – se ei tarkoita, etteikö tilannekuva voisi olla hieno otos. Kun häämuotokuvaukseen edes hieman keskitytään erillään vieraista ja häähumusta, on kuviin mahdollista saada mukaan aitoa tunnetta.

Sen lisäksi hyvä valokuvaaja saa valoilla, sommittelulla, asennoilla ja mukavalla jutustelulla kuviin morsiamen kauneimmillaan ja sulhasen komeimmillaan. Vaikka ilmeet, valot, sommittelu jne. ovat taitavassa häämuotokuvassa harkittuja, kuva voi olla hyvinkin tilanteenomainen.

Tilannekuvat ovat ohikiitäviä hetkiä – tärkeitä sellaisia. Häämuotokuvat vangitsevat parhaimmillaan hääpäivän tunnelman koko elämän kestäviksi kuviksi, esimerkiksi tauluksi seinälle.

Vinkki 2 – Järjestä häämuotokuvaukselle riittävästi aikaa

Tämä hääkuvaus tehtiin ennakkoon koekampauspäivänä Oulun Toppilansaaressa. Näin kuvaus voitiin tehdä kiireettömästi, ja hääpari saikin runsaasti erityyppisiä kuvia, joista rakentui upea kuvakirja. Valokuvaaja Reijo Koirikivi, Studio P.S.V.

Me Studio P.S.V:ssä suosittelemmekin häämuotokuvauksen tekemistä jo ennakkoon koekampauspäivänä. Näin etenkin silloin, kun kuvaamme häämuotokuvat miljöössä.

Kun kuvaus tehdään ennakkoon arkena, kenelläkään ei ole kiire mihinkään ja kuvauksessa voidaan hyödyntää kaunista ilta-auringon valoa.

Ennakkokuvaus vaatii hieman lisäjärjestelyjä, mutta toisaalta hääpäivältä on muotokuvaus kokonaan pois, mikä helpottaa kovasti hääpäivän aikataulujen suunnittelua ja kulkemisia.

Jos haluat panostaa hyviin häämuotokuviin, järjestä kuvaukselle riittävästi aikaa joko ennakkoon tai hääpäivänä. Kyseessä on yksi elämäsi tärkeimmistä päivistä. Olisi ikävää, jos kaiken ennakkovalmistelun jälkeen häämuotokuvaus jäisi kiireen vuoksi keskeneräiseksi.

Saatat ajatella, ettei hääpotrettikuvaukseen mene kuin hetki, ”tarvitsemme vain pari kuvaa”. Mutta muutamaakin hyvää kuvaa varten tarvitaan runsaasti otoksia.

Harva meistä on niin tottunut kuvauksessa olemiseen, että on silmänräpäyksessä rento oma itsensä kameran edessä. Myös valokuvaajalle pitää antaa aikaa tunnelman luomiseen.

Kuvaustekniikka vie oman aikansa ennen kuin kuvauksessa on juuri oikea valo, oikea kuvakulma, oikeat asennot. Ennen kaikkea oikea tunnelma.

Etenkin, jos sinulla on erikoisempia toiveita hääkuvauksesta, sitä suuremmalla syyllä aikaa on hyvä varata riittävästi.

Studiokuvaus onnistuu ajallisesti huomattavasti paremmin myös hääpäivänä. Useimmiten kuvaus tehdään ennen vihkimistä. Silloin kuvaus ei vaikuta vieraisiin millään tavalla.

Jos haluatte hääkuvauksen vihkimisen jälkeen, silloin on hyvä järjestää jo ennakkoon vieraille jotakin kivaa ohjelmaa kaasojen ja bestmanien johdolla. Olisi hyvä, että te kaksi voisitte keskittyä kuvaukseen ilman pelkoa siitä, että vieraat odottavat – sellainen pakkaa näkymään myös kuvissa.

Kampaajalta on hyvä varmistaa mahdollisimman tarkkaan, kuinka kauan aikaa kampauksen ja meikin tekeminen vie. Vaatteiden vaihtoon kannattaa myös varata riittävästi aikaa. Harmittaa, jos kuvausaika lyhenee siksi, että kampausaika venyy tai vaatteiden vaihto viekin enemmän aikaa kuin ajatteli.

Vinkki 3 – Mieti, missä muodossa hääkuvat haluat

Tämä tunnelmallinen häämuotokuva on tilattu suurena tauluna hääparin kotiin. Taulu seinällä tuo hääpäivän muistot arkeen päivittäin. Valokuvaaja Noora Slotte, Studio P.S.V.

Kaikki dokumentaarista hääkuvausta tekevät valokuvaajat taitavat luovuttaa kuvat digitaalisesti. Osa valokuvaajista luovuttaa myös häämuotokuvat pelkästään digitaalisesti. Digikuvissa on hyvät ja huonot puolensa.

Sähköiset kuvat unohtuvat usein tietokoneen uumeniin, eikä niitä tule ainakaan helposti katseltua. Kun kovalevy menee ennemmin tai myöhemmin rikki, kuvatkin katoavat ellei niistä ole varmuuskopioita.

Toisaalta digikuvista voit teettää valokuvia missä tahansa kuvanvalmistamossa. Tämä tyyli sopii tee-se-itse -tyypille, jolla on aikaa ja halua värkätä irtokuvien liimaamisen tai kuvakirjan layoutin tekemisen kanssa.

Kuvasävyjen lopputulos saattaa olla pettymys, koska automaattiset kuvalaboratoriot lisäävät myös ammattikuviin automaattiset värisäädöt. Tällöin kuvista tulee usein vihertäviä tai punertavia tai muuten erikoisen värisiä.

Kun tilaat kuvatuotteet suoraan valokuvaajalta, on silloin valokuvaajan vastuulla, että lopputulos on sävyiltään ja kaikin puolin moitteeton.

Studio P.S.V:stä ja monesta muusta valokuvaamosta saat muotokuvista sähköiset koevedokset, joista voit ostaa joko digikuvat tai fyysisiä kuvatuotteita.

Kun tilaat fyysiset kuvatuotteet valokuvaajalta, sinun tarvitsee vain valita haluamasi kuvat, ja kuvaamosi – ainakin Studio P.S.V. –  laatii layoutin kuvakirjaan, pohjustaa ja kehystää taulut valmiiksi ja viimeistelee pöytäkuvat ja kansiot kauniilla kehyspohjukkeilla.

Laadukkaat kuvatuotteet säilyvät eliniän ja seuraavillekin sukupolville. Ne eivät katoa eetteriin. Taulu seinällä tuo hääpäivän muistot mieleen arjen keskellä joka päivä. Kuvakirja on helppo napata hyllystä tai laatikosta. Sen kanssa on ihana käpertyä talvi-iltoina sohvan nurkkaan fiilistelemään häitä.

Vinkki 4 – Valokuvaajan kokemus tuo varmuutta

Studio P.S.V:n valokuvaajat Reijo ja Noora ovat molemmat kokeneita hääkuvaajia. Reijo on kuvannut hääpareja lähes 30 vuotta. Tässä rauhallista studiohääkuvan tunnelmaa studiossamme, joka on varustettu aidolla ladon seinällä. Valokuvaaja Reijo Koirikivi, Studio P.S.V.

Hääkuvauksessa, jos missä, on merkitystä valokuvaajan kokemuksella. Vaikka kuvaukseen varataan riittävästi aikaa, on aika joka tapauksessa rajallinen varsinkin, jos kuvaus tehdään hääpäivänä.

Toisaalta muuttujia on paljon. Jokainen hääpari on erilainen. Kokemuksen myötä valokuvaaja osaa toimia erilaisten ihmisten kanssa ja silloinkin, kun hääpäivä kaikkinensa jännittää hääparia – hääpäivään saattaa kulminoitua vuosien valmistelu ja jännitys.

Hääkuvauksessa on kaksi ehkä jonkin verran erilaista ihmistä kuvaajan ohjattavana. Kun joku juttu toimii yhden hääparin kanssa, toisen kanssa pitääkin tehdä nopeasti eri ratkaisut.

Hääkuvauksessa sävykontrastit ovat usein kovia, jos morsian on pukeutunut valkoiseen ja sulhanen mustaan. Myös hääpuvut ovat hyvinkin moninaiset, ja vaativat valaisuosaamista, että pukujen – joihin on useinkin satsattu paljon – kauniit yksityiskohdat erottuvat myös kuvissa.

Miljöössä kuvaajan pitää hallita luonnonvalon käyttö ja yllättäen muuttuvat sääolosuhteet.

Kokenut valokuvaaja hallitsee tämän ja paljon muuta. Ennen kaikkea hän on oppinut uransa aikana tekemään nopeita päätöksiä yllättävissä tilanteissa. Tietysti vuosien myötä myös valokuvaajan taidot karttuvat.

Nämä hääpotrettikuvat oli tarkoitus tehdä kokonaan ulkomiljöössä. Kun ukkonen yllätti kesken kuvauksen, valokuvaajan piti nopeasti ratkaista tilanne hääpäivänä ja kuvausta jatkettiin juhlatilassa eli hotellin ravintolassa. Kuvat onnistuivat niin hyvin, että tämä kyseinen kuva sai kunniamaininnan valtakunnallisessa Finnish Photo Awards 2021 -kilpailussa. Valokuvaaja Noora Slotte, Studio P.S.V.

Lue lisää palkitusta hääkuvauksesta ukkosen keskellä tästä linkistä.

Vinkki 5 – Hyvistä hääkuvista kannattaa maksaa

Ihana kesäinen hääkuva Ainolan puistosta. Valokuvaaja Reijo Koirikivi, Studio P.S.V.

Hääkuvauksen hintaan vaikuttaa luonnollisesti ensinnäkin kuvauksen laji. Nopeampi häämuotokuvaus studiossa on edullisempi kuin pidempi studiokuvaus tai häämuotokuvaus miljöössä. Meillä Studio P.S.V:ssä miljöökuvauksen saa arkena, esimerkiksi koekampauspäivänä, edullisemmin kuin lauantaina.

Dokumentaarinen hääkuvaus riippuu ennen kaikkea kuvauksen kestosta. Pelkän vihkitilaisuuden kuvaus on edullisempi kuin vaikkapa koko päivän kestävä dokumentaarinen hääkuvaus, jossa kuvataan hääpäivän tapahtumia valmisteluista iltaan saakka.

Eri valokuvaajat hinnoittelevat palvelunsa hyvinkin eri tavoin. Mikäli pidät hääpäivää tärkeänä etappina elämässäsi, silloin hääkuviin kannattaa hieman panostaa. Silloin ei kannata kysyä halvinta hintaa. On surullista, jos tärkeän päivän kuvat epäonnistuvat.

Jos joutuu hankkimaan uuden hääkuvauksen epäonnistuneen hääkuvauksen lisäksi, silloin kuvaukselle vastaa hintaa tuleekin. Tällaistakin valitettavasti tapahtuu.

Jokainen valokuvaaja tekee hääkuvauksen eri tavalla, eri taidoilla ja eri kokemuksella. Pelkkien hintojen vertaaminen ei ole järkevää.

Kun vertaat hääkuvausten hintoja, vertaa ainakin seuraavia asioita:

  • Mitä palveluja hinta sisältää: Sisältääkö esim. suunnittelupalaveria ennakkoon? Saatko pelkät tiedostot vai onko kuvaajalla oma kuvatuotevalikoima ja jos on, kuinka laaja? Mikä on kuvankäsittelyn taso?
  • Millaisia hääkuvia valokuvaaja esittelee osaamisenaan: Koskettavatko kuvat? Ovatko kuvat teknisesti taitavia (erottuuko hääpari taustasta, onko kuvassa kaunis valo, erottuvatko pukujen yksityiskohdat jne.)?
  • Millainen on valokuvaajan kokemus hääkuvaajana?
  • Onko kuvaajalla juuri teidän kuvaukseenne tarvittavat välineet (taustat, studiotila, valaisinlaitteet, miljöössä välineet luonnonvalon luonnolliseen hyväksikäyttöön ym.)
  • Voitko luottaa valokuvaajaan?

Hääpäivästä jäävät konkreettisesti jäljelle vain valokuvat ja mahdollisesti hääpuvut, ellei pukuja ole vuokrattu. Siksi juuri valokuviin kannattaa panostaa.

Hääpäivä on ehkä tärkein päivä elämässäsi. Taitavat ja tunnelmalliset hääkuvat kertovat sinun ja puolisosi keskinäisestä välittämisestä ja hääpäivän tunnelmasta koko elämän ajan ja vielä seuraaville sukupolville.

 

Studio P.S.V. – Elämäsi hääkuvat.

Katso lisää Studio P.S.V:n hääkuvauspalveluista.

Lue Studio P.S.V:ssä hääkuvauksessa käyneiden kokemuksia ja katso ihanat kuvat.

Varaa aika maksuttomaan hääkuvauksen konsultointiin, joka ei sido mihinkään. Saat mukaasi 20 e lahjakortin hääkuvaukseen.

 

Studio P.S.V.  |. Kajaaninkatu 11 OULU  |  08 379 289  |  palvelu@studiopsv.fi  |  @studiopsv